Bloggintresserade

onsdag 28 januari 2009

Storöringens fiskarens egen berättelse!


TANDSBYN LT
Det svenska sportfiskerekordet i isfiske flög all världens väg i söndags då Christer Larsson från Tandsbyn efter en hård kamp fick upp en öring på drygt 10,5 kilo ur sitt pimpelhål i Näkten.

Det var med den här lilla röding blänket och en lina på 0,25 mm som Christer fick sin bjässe.

Den ”lilla” rödingen fick Christer för 14 dagar sedan. Den väger drygt tre kilo men känns ändå liten om man jämför med storöringen på 10,5 kilo.
– Ska jag vara ärlig så har jag nog inte fattat det riktigt än, säger den nyblivne rekordfiskaren, när LT träffar honom hemma vid hans villa i Tandsbyn.

Det var i söndags vid lunchtid som Christer och hans fru Kerstin beslöt att pröva fiskelyckan utanför sin stuga i Dödre som ligger vid Näktens strand.

Christer berättar att han har ett bra ställe där som det brukar nappa på ibland. Senast för 14 dagar sedan drog han upp en röding på drygt tre kilo.

– Men nu var det rätt dött på den platsen så vi beslutade oss för att pröva längre ut på djupet. Jag borrade ett hål där det är ungefär 25 meter och sänkte ner rödingblänket. Hugget kom nästan direkt och jag kände att det var ingen vanlig mört som hade nappat.

Jätteöringen som hade fastnat på den lilla kroken med en 0,25 millimeters lina drog iväg direkt och tack vare att Christer hade satt på en nyinköpt pimpelrulle med slirbroms, så kunde han låta fisken dra utan att det blev några stora ryck.

– När öringen dragit ut nästan all lina på rullen så kände jag att det gick att börja veva in igen och efter en halvtimme hade jag fisken nere i hålet.

– Som tur var hade jag min huggkrok med mig och jag krokade öringen medan Kerstin hjälpte mig med att borra ett hål till bredvid det första.

– Efter ytterligare 20 minuter hade vi fått hålet så stort att vi kunde lirka upp fisken.

Nu var Christer tvungen att frysa in sin fisk eftersom han var i sportstugan och inte kunde väga den på en så kallad krönt våg, som måste användas för att fisken ska bli godkänd.

Först dagen efter blev öringen vägd och den officiella vikten blev 10 kilo och 555 gram. Längden på jätteöringen är 92 centimeter och omkretsen är 55 centimeter.

Hade Christer vägt fisken på en gång hade den nog varit uppe i elva kilo. Man räknar nämligen med att en del av vikten försvinner efter infrysning.

– Jag ska lämna in den till en konservator för att få den avgjuten. Sen får vi se om den går att äta trots storleken.

Håkan Brugård är storfiskregistrator på riksförbundet Sportfiskarna. Han tycker att Christer gjort en bragd som lyckats fånga en sådan jätteöring på så svag lina.

– En jättebedrift och helt klart rekord när det gäller ädelfisk. Däremot vet jag inte om det någon gång har dragits upp någon gädda som varit större. Det vill jag låta vara osagt, men jag känner inte till det i alla fall.

Hela storyn är tagen från Länstidningen skriven av Jan Andersson.

2 kommentarer:

Peter Team Moonshine sa...

Riktigt häftigt! Stort grattis till den undebara firren..

Ogge Oginder sa...

Ja håller med!
Ett stort grattis till Christer!
Fantastisk fisk!